Tüm 20 Yaş Diş Operasyonları

Azı dişlerinden biri olan ve yirmi yaş dişi olarak adlandırılan, halk arasında akıl dişi olarak da bilinen bu dişler yirmili yaşlarda büyümelerini tamamlar. Diş sıralamasında meydana gelen daralma, kemik yoğunluğu yada dişin mevcut kök anatomisi etkenine bağlı olarak yirmi yaş dişleri tamamen çıkabilir yada çene kemiği içinde tam veya yarı gömülü dişler olarak kalabilir.

Çıkmak için ağızda yeterli yer bulamayan 20 yaş dişleri, genellikle gömük ya da yarım çıkmış şekilde kalır ve diş etrafında ağrı, kulak ağrısı, ağız açmada kısıtlanma gibi şikayetlere neden olur. Yerleri nedeniyle arkada kaldıkları için genellikle iyi temizlenmez ve bu da diş çürükleri, iltihaplanmalar ve bazen de kistlere neden olabilir.

20 Yaş Dişleri Neden Çekilmelidir?

20 yaş dişleri mümkün olduğunca erken yaşlarda çekilmelidir. Çünkü ileri yaşlarda çene kemiği esnekliğini yitirdiği için çekim sonrası şişlik, ağrı, hissizlik gibi yakınmalarla karşılaşılabilir. Genç yaşlarda ise dişin kök gelişimi henüz tamamlanmadığı için bu tür şikayetlerin olasılığı azdır.

20 yaş dişiyle ilgili sıkıntıların bazıları antibiyotik tedavisiyle giderilse de aşağıdaki durumlarda mutlaka çene cerrahı tarafından çekim işlemi yapılmalıdır.

  • Çene kavisi içinde yer bulamayan gömük ya da yarı gömük dişlerin etrafındaki yumuşak dokularında enfeksiyon
  • Çene kavisinde yer olduğu ve dişler tamamen sürdüğü halde, yeterli temizlemenin yapılamaması sonucu çürüme ve diş eti hastalığı
  • Sürmekte olan 20 yaş dişinin yandaki dişe baskısı sonucu ağrı
  • 20 yaş dişinin etrafında oluşan kist ve tümörler
  • 20 yaş dişleri yanındaki dişlerin köklerine yaptığı baskı sonucu oluşan kök problemleri ve çürükler
  • Sürmeye çalışan 20 yaş dişlerinin ön dişlerde yaptığı çapraşıklık
  • Ortodontik tedavi sonrasında nüksün engellenmesi
Bu yazıyı paylaşın
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp